• Srpski
  • English
  • Slovenščina

O NAMA

OD VIRTUELNOG DO REALNOG

EcoPell - Guča posledica je jednog sasvim slučajnog susreta u virtuelnom sijvetu na temu „grijanje na pelet(e)“: svako od nas je imao nekog iskustva sa tim načinom grijanja, ama nismo bili baš prezadovoljni, mada se ne može reći ni da smo bili baš nezadovoljni onim što imamo, nego smo samo ćaskali o tome kako to može bolje da se reši/uradi.

Riječ po riječ, ideja po ideja, neobavezna diskuja o logici rada gorionika, filozofiranja o tehnologiji vatre, na nečije usputno „a zašto ne bismo mi napravili gorionik kakav želimo“, pretvorila se u istraživanje, predomišljanje i ispitivanje, pa u predomišljanje, ispitivanje i istraživanje, da bi se kroz ispitivanje, istraživanje i predomišljanje stiglo do gorionika na pelet(e) Eco35, prvog u nizu svega što namjeravamo ubuduće da napravimo, e da bi grijanje učinili lakšim, jeftinijim i čistijim, sve na polzu kuće-domaćina/domaćica i ugroženog nam prirodnog okruženja.

Iako početna ideja nije bila proizvodnja za tržište, već samo za nas i nekolicinu prijatelja/prijateljica, kad smo već u izgradnji i ispitivanju prototipa uvideli da to što smo napravili može na tržištu da bude ozbiljna konkurencija drugim proizvođačima u svakom pogledu – po kvalitetu izrade, karakteristikama i nadasve cenom, pala je odluka da krug EcoPell prijatelja/prijateljica bude proširen na sve koji hoće/žele da se tokom zime greju lakše, jeftinije i po okolinu čistije.

Naročito smo ponosni što je Eco35 domaći proizvod u mjeri u kojoj je to moguće: uvozni su motor-reduktori za transporter i dozator goriva, ventilator i elektronske komponente za kontrolnu jedinicu, kao i Č4578, alijas „vatrootporni prohrom“, iz prostog razloga jer se u Srbiji ništa od toga ne proizvodi. Takođe, pamet ugrađena u elektronsku kontrolnu jedinicu je domaća, istraživački rad na pronalaženju najboljeg riješenja je takođe domaći, u domaćem pogonu, mada na uvoznom laserskom CNC-sekaču lim je izrezivan, domaći mašin-bravari su ga oblikovali, domaći varioci ga zavarivali, doduše pomoću uvoznog aparata za zavarivanje i uvoznim Cr-elektrodama. Sve u svemu, po normativima Europske Komisije, Eco35 je „Made in Srbia“, ujedno i „Made in Europe“, jer sve što nije odavde, odande je.

Eco35 u potpunosti ispunjava zahjteve Europskog standarda EN 14785, kako po izradi tako po karakteristikama sagorijevanja. Po ovom standardu, najveća količina ugljen-monoksida (CO) u produktima sagorijevanja ne sme da pređe 750 mg po prirodnom kubnom metru dima. Šta više, naši rezultati su daleko ispod zacrtane granice, ali nam se (za sada) može verovati samo na reč: mijerenje smo proveli u realnim uslovima, u kotlarnici jednog od nas, na kotlu koji već godinama radi ono za šta je namijenjen – grijeje kuću tokom zime.